dinsdag 30 oktober 2007

Billijke vergoeding: hoe zit het nu ?

De Vlaamse overheid neemt de betaling van de billijke vergoeding over van organisatoren van kleinschalige evenementen. Hiervoor heeft Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Bert Anciaux een overeenkomst gesloten met de beheersvennootschappen URADEX en SIMIM.
Criteria om in aanmerking te komen voor de tussenkomstOm in aanmerking te komen moeten de evenementen voldoen aan een aantal criteria:1. De organisator moet een lokale groepering of vereniging zijn die voornamelijk uit vrijwilligers bestaat;2. De inkomprijs moet lager zijn dan 6 euro;3. De totale Billijke Vergoeding die moet betaald worden voor het evenement mag niet hoger liggen dan 100 euro inclusief BTW;4. De locaties van het evenement moeten in het Nederlandse taalgebied liggen;5. Conventionele ruimtes (ruimtes waarvoor een jaartarief betaald wordt of waarin tijdens het voorgaande kalenderjaar meer dan vijf activiteiten plaatsvonden waarvoor een billijke vergoeding werd betaald of moet worden betaald.) zijn uitgesloten van deze regeling.
Als je aan de criteria voldoet, betaalt de Vlaamse overheid je billijke vergoeding factuur.
De website www.ikgebruikmuziek.be is op dit moment niet erg gebruiksvriendelijk en er zijn nog een aantal zaken die niet naar behoren werken. De jeugdsector dringt er samen met andere partners uit de socio-culturele sector bij de minister en de Beheersvennootschappen op aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen en de mankementjes weg te werken. We houden jullie op de hoogte.
Wat moet je als organisator concreet doen?
OPGELET Om te genieten van de tussenkomst moet de aangifte gebeuren op een website die speciaal daarvoor gebouwd werd: www.vlaanderen.be/billijkevergoeding of www.ikgebruikmuziek.be/vlaanderen.
Kijk eerst in het consultatie-gedeelte na of er voor de locatie waar je een activiteit houdt het juiste jaartarief is betaald. (dans als het om een fuif gaat)
Is dit niet het geval, dan moet je als organisator zelf een aangifte doen.
Maak eerst een simulatie van hoeveel je moet betalen, dat kan ook on line via http://www.ikgebruikmuziek.be/vlaanderen
Op de website moet je de info over de gevraagde parameters invoeren, en dan krijg je een idee van hoeveel je moet betalen.
Voor openluchtfuiven riskeer je te betalen én niet in aanmerking te komen voor de regeling van Anciaux omdat het on line aangiftesysteem niet op punt staat. We raden daar aan om eerst een simulatie te maken van hoeveel je moet betalen:
Zit je onder de 100 euro, dan doe je de aangifte best on line en dan neemt de Vlaamse overheid dit op zich.
Moet je volgens de simulatie meer dan 100 euro betalen, kies dan voorlopig voor de papieren aangifte, want daar zal je een lager te betalen bedrag uitkomen dan bij de on line aangifte.
Meer informatie over de billijke vergoeding vind je hier.

Geen opmerkingen: