Uit de enquête blijkt dat jongeren iets minder graag uitgegaan dan in 2003. De meeste jongeren gaan wel naar fuiven, vooral in Dendermonde centrum en St-Gillis. Wat de andere deelgemeenten betreft zijn er veel respondenten die daar nooit gaan fuiven. Dit kan verschillende oorzaken hebben: er worden weinig fuiven in de andere deelgemeenten georganiseerd, er is daar een gebrek aan een goede fuifzaal, de jongeren weten niet dat er fuiven in andere deelgemeenten plaatsvinden, … Doordat veel jongeren niet naar fuiven in Schoonaarde, Grembergen, Oudegem, Mespelare en Baasrode gaan hebben die dus ook geen idee van het aantal fuiven en de fuifmogelijkheden in deze deelgemeenten.
Slechts één op vijf jongeren heeft zelf al eens een fuif georganiseerd. De meeste jongeren gaan dan ook naar fuiven buiten Dendermonde omdat ze vinden dat er te weinig fuiven worden georganiseerd in Dendermonde. Dit doen ze natuurlijk ook omdat hun vrienden naar fuiven buiten Dendermonde gaan. Toch zijn er minder jongeren dan in 2003 die buiten Dendermonde gaan fuiven. Vrienden spelen een belangrijke rol bij het gaan naar fuiven en leveren ook de meeste informatie over fuiven. Maar ook internet wordt een steeds belangrijkere bron van informatie over fuiven.
De communicatie naar de jongeren toe blijft belangrijk. Zo weten veel fuiforganisatoren niet dat zij hun fuif moeten melden. Het goed communiceren van deze meldingsplicht is dan ook noodzakelijk. Voorts moet er op gelet worden dat het fuifdraaiboek niet in de vergetelheid belandt. Het is een handig instrument dat jongeren kan helpen bij het organiseren van hun fuif. Naast dit fuifdraaiboek staat er ook nog een evenementenkalender in het stadsmagazine. Hierin worden ook fuiven vermeld, maar er zijn zeer weinig jongeren die hier hun informatie over fuiven vandaan halen. Een beter instrument is een online fuifkalender. Op http://9200.fuift.be/ kunnen organisatoren zelf hun fuiven bekend maken en vind je informatie over fuiven in Dendermonde en omstreken. Een goede communicatie van deze fuifkalender en het maken van een eigen fuifkalender op de site van Dendermonde kan ervoor zorgen dat jongeren beter zullen weten wanneer en waar welke fuiven worden georganiseerd.
De meeste cijfers van 2008 inzake de meest voorkomende storende factoren zoals dronken personen, te veel volk, vechtpartijen, … komen overeen met die van 2003. Uitgezonderd bij dronkenschap, is het maar een kleine minderheid die regelmatig met deze vormen van overlast wordt geconfronteerd. Toch moet er nog geprobeerd worden om deze zaken steeds meer terug te dringen. Uit de enquêtes blijkt dat zowel security als politie meer aanwezig zijn op fuiven dan in 2003. Toch mogen zij, en dan vooral de security, van de meeste jongeren veel vaker op fuiven zijn.
Zowel in 2003 als in 2008 beweert de meerderheid van de jongeren maximum vijf glazen alcohol te drinken op een fuif. Toch vindt, zowel in 2003 als in 2008, een grote meerderheid dat zij vaak tot meestal met dronken personen zien op fuiven. Langs de ene kant zou het dus steeds dezelfde kleine groep jongeren kunnen zijn die dronken zijn op een fuif. Langs de andere kant werd er niet gepeild of jongeren veel alcohol voor een fuif drinken.
Over het algemeen liggen de cijfers van de fuifenquête 2008 in dezelfde lijn van de cijfers van de enquête in 2003. Jongeren gaan nog altijd graag uit en doen dit zowel in als buiten Dendermonde, vrienden spelen een zeer belangrijke rol bij het uitgaan en de meerderheid van de respondenten heeft zelden tot nooit of slechts af en toe last van storende factoren.
woensdag 2 juli 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten