dinsdag 2 september 2008

Het echte leven begint op 16 (bron: VRT)

16 jaar, dat is de gemiddelde leeftijd waarbij ouders hun kinderen minder als kind bekijken en dus losser worden in de opvoeding. Seksueel contact, alcohol drinken, roken, ouders beginnen het vanaf 16 jaar oogluikend toe te laten. Dat blijkt uit een enquête over opvoeding in opdracht van de VRT en het weekblad Humo.

Het onderzoeksbureau Compagnie bevroeg 1.000 ouders met kinderen tussen 3 en 18 jaar. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat 16 jaar dé leeftijd is waarop ouders hun kinderen wat losser laten en ze minder als kind gaan behandelen.
(Belga)
Zo blijkt dat 38 procent van de ouders hun kinderen seksueel contact toelaat vanaf een leeftijd van 16 jaar, zowel bij jongens als bij meisjes. Toch vindt 30 procent van de ouders dat hun zoon of dochter tot zijn of haar 18 moet wachten.Ook alcohol drinken laten de meeste ouders toe rond die leeftijd. Voor 41 procent van de ouders mag hun kind vanaf 16 jaar een glas drinken. 14 procent van de ouders ziet hun kinderen liever niet drinken, ongeacht de leeftijd.En ook voor roken blijkt 16 de leeftijdsgrens te zijn. Maar veel meer dan bij alcohol drinken zouden ouders liever hebben dat hun kind niet rookt. Bij gewone sigaretten is dat 74 procent. 90 procent van de ouders wil niet dat hun kind cannabis rookt.Als het over tatoeages en piercings gaat, zijn ouders iets voorzichtiger. 30 procent van de ouders laat tatoeages of piercings pas toe vanaf 18 jaar. 47 procent van de ouders wil er niet van weten.
Straf en beloning
Stoute kinderen, het is een hel voor de ouders, maar elke ouder wordt er mee geconfronteerd. Hun kind straffen door een ferme tik uit te delen, behoort meer en meer tot de vorige eeuw. 25 procent van de ouders probeert hun kind te straffen door het een draai om de oren te geven. Meer zoons (28 procent) dan dochters (18 procent) mogen zo'n tik verwachten.De overgrote meerderheid van de ouders gooit het echter over een andere boeg. 80 procent van de ouders spreken hun kinderen vermanend toe. 75 procent straft een stout kind door het niet naar televisie te laten kijken of computerspelletjes te ontzeggen. Naarmate de kinderen ouder worden, zien ouders minder heil in de bovengenoemde straffen en hopen ze meer te bereiken met bijvoorbeeld huisarrest of het inhouden van het zakgeld.
(PhotoNews)
De meeste ouders geven hun kinderen zakgeld vanaf 12 jaar. Eens de kinderen ouder zijn dan 12, geeft 74 procent van de ouders zakgeld. 15 procent van de ondervraagde ouders geeft nooit zakgeld.Een kind van 12 jaar krijgt gemiddeld 7 euro zakgeld per week. Kinderen van 15 à 16 jaar krijgen zo'n 13 euro per week, 17-jarigen 20 euro en 18-jarigen bijna 25 euro per week.Net als voor zakgeld is 12 jaar de typische leeftijd waarop kinderen een gsm van hun ouders krijgen. Eens de 12 jaar voorbij, heeft ongeveer 60 procent van de kinderen een gsm gekregen. 14 procent van de ouders geven geen gsm, ongeacht de leeftijd.
Vrienden hebben meer invloed dan de school
Ouders verwachten veel van de school als het om waarden doorgeven gaat. 90 procent van de ouders verwachten dat onderwijzers hun kinderen waarden meegeven, 47 procent verwacht dat de school dat vaak doet.De school wordt dus belangrijker geacht om waarden door te geven dan grootouders of andere familie. Opvallend is dat ouders niet zoveel verwachten van jeugdverenigingen als het om waarden doorgeven gaat. Hoewel veel van de school verwacht wordt op vlak van waarden en minder van de vriendenkring, zijn de meeste ouders er toch van overtuigd dat de vrienden van hun kinderen meer invloed hebben op hen dan onderwijzers.

Geen opmerkingen: