woensdag 2 april 2008

Papieromhaling onder vuur

Er wordt weer volop gediscussieerd wordt over papierinzameling door vrijwilligers van de (jeugd)verenigingen. VVJ (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en - consulenten) pleitte in dit verband voor een lokaal debat waarbij in overleg met het jeugdwerk wordt uitgemaakt of het subsidiƫren van papierslagen nog wenselijk is.Niet onbelangrijk in deze discussie is het standpunt van de afvalsector. Die pleit onomwonden voor het stopzetten van papierinzamelingen door vrijwilligers, blijkens enkele recente standpunten:
In een persbericht stelt FEBEM (Federatie van Belgische milieubedrijven, waar gekende bedrijven als Sita en Van Gansewinkel lid van zijn): "De FEBEM-leden zullen, met respect voor de lopende contracten, voortaan enkel nog containers ter beschikking stellen van vrijwilligers. Deze containers kunnen dan op een locatie worden geplaatst waar burgers hun papier naar toe kunnen brengen, waarna het een professionele firma is die deze containers komt ophalen. Maar voor een huis-aan-huis-inzameling pleit FEBEM om te stoppen met het inzetten van vrijwilligers". Dit betekent dus dat deze bedrijven in de toekomst geen (pers)wagens en chauffeurs meer zullen ter beschikking stellen voor de papierinzameling door verenigingen.
Bij veel afvalintercommunales hoor je een gelijkaardige boodschap: ze zien het niet meer zitten om de ophaling te doen met een perswagen en chauffeur van de intercommunale, en enkele vrijwilligers als ophaler achterop. Dit omwille van de veiligheid en de risico's die ze lopen op rechtszaken bij arbeidsongevallen.
Last but not least: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) stelt in zijn gloednieuwe 'Uitvoeringsplan Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen' heel duidelijk: "Voor de inzameling van papier en karton wordt bij voorkeur geen beroep meer gedaan op verenigingen". Het zou dus in de toekomst wel eens moeilijk kunnen worden om nog een professionele partner te vinden om de papierinzameling door (jeugd)verenigingen mee te organiseren.

Geen opmerkingen: